Fibromüalgia & massaaž

Mis on fibromüalgia?

Fibromüalgia on krooniline terviseseisund, mis avaldub eelkõige valuna. Valu on igal pool ja on laialivalguv, peamiselt kaela- ja nimmesegmentide piirkonnas, sealhulgas õla- ja vaagnavöötmes, rinnakorvi ülaosas, küünarnuki- ja põlvepiirkonnas ning kätel.

Valulikes piirkondades võib vajutamisel leida sümmeetrilisi terava valu punkte (tenderpoints). Sümptomid on tugevamad hommikul ja suurenevad väsides, ülemäärasel pingutusel, psüühilise stressi puhul või külmetamisel. Hommikune liigeste-lihaste jäikustunne võib kesta 1-2 tundi.

Lisaks valule võivad kaasneda mitmed sümptomid, nagu unehäired, väsimus, kognitiivsed häired (mälu- ja kontsentratsiooniprobleemid) ning emotsionaalsed häired (näiteks ärevus ja depressioon).

 

Kellel ja miks tekib fibromüalgia?

Oluline märkida, et fibromüalgia täpne põhjus pole täielikult selge ning selle kujunemisel võivad olla mitmed erinevad tegurid ja nende kombinatsioon. Fibromüalgia võib tekkida igas vanuses inimestel, kuid see esineb sagedamini naistel kui meestel.

  1. Närvisüsteemi häired: Fibromüalgia võib olla seotud kesknärvisüsteemi talitlushäirega, mis muudab valu tajumist ja sellele reageerimist. Näiteks võib see mõjutada valu reguleerimise mehhanisme ajus.

  2. Psühholoogilised ja emotsionaalsed tegurid: Stress, trauma, ärevus ja depressioon võivad olla seotud fibromüalgia tekkimisega. Mõned inimesed on teatanud, et nende fibromüalgia sümptomid halvenesid pärast traumeerivaid sündmusi või stressiperioode.

  3. Muud tervislikud seisundid

  4. Geneetiline eelsoodumus

Diagnoosimine

Fibromüalgia diagnoosimine on keeruline, kuna sellel pole selget laboratoorset või kliinilist testi. Diagnoos põhineb sümptomitel, patsiendi ajalool ja konkreetsetel kriteeriumitel. Arst kasutab tavaliselt mitmeid meetodeid, et välistada teisi võimalikke põhjuseid sarnaste sümptomitega ning diagnoosimiseks kasutatakse ka spetsiifilisi kriteeriume.

  1. Valusümptomid: Peamine diagnoosimiskriteerium on laialdane valu, mis kestab vähemalt kolm kuud ja esineb kogu kehas. 

  2. Valupunktide testimine: Arst teostab valupunktide testimist, kus kontrollitakse spetsiifilisi keha piirkondi, kus inimesed fibromüalgiaga sageli tundlikkust kogevad. Kriteeriumina peab inimesel olema vähemalt 11 punkti 18-st valupunktist tundlikud.

  3. Kliiniline hindamine: Arst küsib patsiendilt sümptomite kohta üksikasjalikku informatsiooni, nagu valu kestvus, sagedus ja intensiivsus, une kvaliteet, väsimus ja muud võimalikud seotud sümptomid.

  4. Välistamine teiste seisundite osas: Arst peab välistama muud võimalikud terviseprobleemid, mis võivad põhjustada sarnaseid sümptomeid, nagu näiteks reumatoidartriit, lupus või kilpnäärme häired.

Fibromüalgia võib märkimisväärselt mõjutada inimese igapäevaelu mitmel erineval viisil:

  1. Valu ja ebamugavus: Laialdane valu ja tundlikkus keha erinevates piirkondades võivad raskendada igapäevaseid tegevusi nagu käimine, seismine, istumine, trepist üles-alla liikumine ja isegi lihtsad igapäevased tegevused nagu kokkamine või koristamine.

  2. Uni ja väsimus: Uneprobleemid, mis on fibromüalgia üks peamisi kaasuvaid sümptomeid, võivad põhjustada pidevat väsimust ja energiapuudust. See võib mõjutada keskendumisvõimet ja igapäevaste ülesannete täitmist.

  3. Kognitiivsed häired: Mälu- ja keskendumisraskused, mida sageli nimetatakse “aju uduks”, võivad muuta igapäevaste ülesannete täitmise raskemaks, näiteks raskendada lugemist, arvutamist või tööl keskendumist.

  4. Emotsionaalsed väljakutsed: Krooniline valu ja sümptomid võivad mõjutada ka emotsionaalset seisundit, põhjustades ärevust, stressi, depressiooni ja võimetust täielikult osaleda igapäevaelus.

  5. Piiratud füüsiline aktiivsus: Valu ja väsimus võivad piirata füüsilist aktiivsust ja liikumisvabadust, mis omakorda võib mõjutada üldist elukvaliteeti ja heaolu.

  6. Sotsiaalsed ja töölised väljakutsed: Fibromüalgia võib mõjutada inimeste võimet osaleda sotsiaalsetes sündmustes või töölises tegevuses ning võib tekitada takistusi suhtlemisel ja suhete hoidmisel.

Fibromüalgia sümptomite leevendamiseks on mitmeid meetmeid ja elustiili muutusi, mida inimene saab ise teha. 

  1. Tervislik toitumine

  2. Füüsiline aktiivsus

  3. Stressi vähendamine

  4. Regulaarne uni

  5. Kuuma ja külma teraapia

  6. Vältige ülekoormust

  7. Alternatiivsed ravimeetodid nagu   massaaž, nõelravi, füsioteraapia

Massaaž ja fibromüalgia

Massaaž on üks mitmest ravimeetodist, mis võib aidata fibromüalgia sümptomite leevendamisel ja parandada elukvaliteeti. 

Massaaži kasulikkus fibromüalgia puhul:

  1. Valu leevendamine: Massaaž aitab vähendada valu, mis on fibromüalgia peamine sümptom. Õrnad ja hellitavad massaažiliigutused aitavad lõdvestada pinges lihaseid, parandada lihaste verevarustust ja vähendada valu tajumist.

  2. Lihaspinge vähendamine: Fibromüalgia korral on levinud lihaspinge. Õige massaažitehnika aitab lõdvestada lihaseid ja leevendada pingeid, mis võivad põhjustada ebamugavust.

  3. Unekvaliteedi parandamine: Uneprobleemid on fibromüalgia sagedane kaasuv sümptom. Massaaž enne magamaminekut võib aidata lõdvestuda ja parandada une kvaliteeti, mis omakorda aitab leevendada väsimust ja sümptomeid.

  4. Paranenud emotsionaalne heaolu: Massaaž võib aidata lõdvestuda ja vähendada stressi ja ärevust, mis on sageli seotud fibromüalgia sümptomitega. See võib parandada ka meeleolu ja emotsionaalset heaolu.

Parimad massaažitehnikad fibromüalgia puhul:

  1. Õrn lõõgastav massaaž: Õrnad silitavad ja paitavad liigutused aitavad lõdvestada lihaseid ja vähendada valu. See massaaž on ideaalne neile, kellel on äärmiselt tundlik nahk või valulikud valupunktid.

  2. Sügavkoe massaaž: Kogenud terapeudi poolt tehtuna aitab sügavkoe massaaž lõdvestada ka sügavamal asuvaid lihaseid ja leevendada kroonilist valu. Siiski peaks see olema õrn ja valutu.

  3. Lümfi- või sidekoemassaaž: Need tehnikad aitavad parandada vereringet, vähendada turset ja eemaldada toksiine kehast.

  4. Akupressuur: Akupressuur keskendub teatud survepunktidel kehal. See aitab vähendada valu ja parandada energia tasakaalu.

  5. Soe ja külm ravi: Mõnikord võib sooja või külma teraapia leevendada fibromüalgia sümptomeid. Soe lõdvestab lihaseid, ja kui külm vähendab põletikku.

  • Teavitage oma massaažiterapeuti oma sümptomitest, tundlikkusest ja piirkondadest, mis vajavad erilist tähelepanu.

  • Jälgige, kuidas teie keha reageerib massaažile. Kui massaaž põhjustab suurenenud valu või ebamugavustunnet, rääkige sellest kohe oma terapeudiga.

Massaaž võib olla tõhus viis fibromüalgia sümptomite leevendamiseks ja heaolu parandamiseks, kuid see ei sobi kõigile patsientidele. Iga inimese kogemus on individuaalne, seega on oluline leida massaažitehnika ja terapeut, mis sobib teie konkreetsele olukorrale.